Навигација

проф. др Сњежана Мандић
ванредни професор

Наставник - II-4
Технолошки факултет
051/434-375 лок 133
Катедре
  • Технолошки факултет - Катедра за прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије
Ужа научна/умјетничка областЗвањеДатум избора у звање
Прехрамбене технологије намирница животињског поријеклаванредни професор 27. фебруар 2020.

Предмети

Технолошки факултет

Академске студије другог циклуса
М02001Студијски истраживачки рад
М11009Савремене тенденције у технологији прераде меса
М11010Управљање операцијама и процесима у преради меса
М11028Технологија уља и масти
М11029Технологија меса
М11030Технологија производа од меса
М11031Управљање операцијама и процесима у преради меса
М11052Модификовање нутритивног квалитета производа од меса
М12020Студијски истраживачки рад у прехрамбеном инжењерству
М21022Студијски истраживачки рад у хемијском инжењерству
Академске студије првог циклуса
Б13601Анализа намирница
Б13606аПројектовање технолошких процеса
Б13606бПројектовање технолошких процеса
Б13607аМатеријални и енергетски биланси у производњи
Б13607бМатеријални и енергетски биланси у производњи
Б13621Анализа намирница
Б14701Прехрамбене технологије намирница животињског поријекла I
Б14706Технологија уља и масти
Б14721Технологија меса и производа од меса
Б14724Технологија уља и масти
Б14725Технологија готове хране
Б14731Контрола квалитета у технологији меса
Б14747Производња и квалитет традиционалне хране
Б14804Технологија прераде меса живине
Б14805Технологија прераде рибе
Б14814Технологија готове хране
Б14817Технологија трајних и полутрајних производа од меса
Б14824Технологија прераде меса живине
Б14825Традиционални производи од меса и млијека
Б14837Контрола квалитета готове хране
Б14846Нутритивни квалитет производа од меса
Б14847Готова храна модификованог нутритивног квалитета

Библиографија

Радови у часописима

    EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON THE COLOR OF FERMENTED SAUSAGES

    DOI10.7251/JCTE2203020V
    ЧасописJournal of Chemists, Technologists and Environmentalists
    Година2022
    АуториАна Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић
    Волумен3
    Број1
    Страна од20
    Страна до26
    Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/

    Effects of non-meat proteins on the quality of fermented sausages

    DOI10.21603/2308-4057-2020-2-259-267
    ЧасописFoods and Raw Materials
    Година2020
    АуториАна Велемир, Сњежана Мандић, Горан Вучић и Даница Савановић
    Волумен8
    Број2
    Страна од259
    Страна до267
    Веб адресаhttp://jfrm.ru/files/archive/16/Velemir.pdf

    ANALYSIS OF FROZEN CHICKEN MEAT USING DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY

    DOI10.5937/FFR1802129S
    ЧасописFood and Feed Research
    Година2018
    АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Jovo Savanović, Сњежана Мандић и Slađana Rakita
    Волумен45
    Број2
    Страна од129
    Страна до137
    Веб адресаhttp://fins.uns.ac.rs/e-journal/index.php?mact=Magazines,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchyid=50&cntnt01sortby=magazine_id&cntnt01sortorder=asc&cntnt01summarytemplate=current&cntnt01detailtemplate=detaljno&cntnt01cd_origpage=180&cntnt01magazineid=22214&cntnt01returnid=188#abstract

    Effect of incorporating blackthorn fruit (Prinus spinosa L.) extract in natural casing on quality of Kranjska sausage

    DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2018.59.2.2
    ЧасописMeat Technology
    Година2018
    АуториSnježana Mandić, Даница Савановић, Ana Velemir, Vesna Kalaba, Jovo Savanović и Vanja Jokanović
    Волумен59
    Број2
    Страна од80
    Страна до90
    Веб адресаhttp://www.journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/115/82

    EFIKASNOST HACCP SISTEMA U KONTROLI MIKROBIOLOŠKIH OPASNOSTI U PROIZVODNJI DIMLJENE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS)

    DOI10.7251/VETJ1802297M
    ЧасописVeterinarski žurnal Republike Srpske
    Година2018
    АуториСњежана Мандић, Даница Савановић, Ана Велемир и Vladimir Marjanović
    Волумен18
    Број2
    Страна од297
    Страна до325
    Веб адресаhttp://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/01/VJRS_2018-2-2S.pdf

    Promjene proteinskih profila u domaćim fermentisanim kobasicama sa dodatkom proteina surutke i soje tokom čuvanja

    ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Година2017
    АуториAna Velemir, Snježana Mandić, Иван Самелак и Zoran Kukrić
    Волумен13
    Страна од7
    Страна до14
    Веб адресаhttps://glasnik.tf.unibl.org/wp-content/uploads/2017/12/GHTERS-13-full.pdf

    Production process and quality of two different dry-cured sheep hams from Western Balkan countries

    ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
    Година2015
    АуториSandra Stojković, Vladana Grabež, Milena Bjelanović, Сњежана Мандић, Goran Vučić, Александра Мартиновић, Torunn Thauland Håseth, Ana Velemir и BjØrg Egelandsdal
    Волумен64
    Број2
    Страна од1217
    Страна до1224
    Веб адресаwww.elsevier.com/locate/lwt

    Potrošači i bezbednost hrane

    DOI10.7251/GHTE13VI011B
    ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Година2013
    АуториMilan Ž.Baltić, Jelena Đurić, Сњежана Мандић, Biljana Pećanac и Jasna Lončina
    ВолуменVanredno izdanje
    Страна од11
    Страна до16
    Веб адресаglasnik@tfbl.org

    Biohemijska karakterizacija sarkoplazmatičnih i miofibrilarnih proteinskih profila u različitim kobasicama tokom perioda zrenja

    DOI10.7251/GHTE1208013S
    ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Година2012
    АуториIvan Semelak, Zoran Kukrić, Сњежана Мандић, Dino Hasanagić, Svjetlana Pavičić и Snježana Matoš
    Волумен8
    Страна од13
    Страна до20
    Веб адресаglasnik@tfbl.org

    Fermentisane kobasice - proizvodi sa tradicijom

    ЧасописVeterinarski žurnal Republike Srpske
    Година2011
    АуториMilan Ž.Baltić, Biljana Pećanac, Milenko Šarić, Сњежана Мандић, Ivana Filipović, Jelena Đurić и Slobodan Dojčinović
    ВолуменXI
    Број1
    Страна од5
    Страна до11

    Promjene hemijskog sastava i mikrobiološki status fermentisanih kobasica tokom zrenja

    ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Година2011
    АуториСњежана Мандић, Асима Давидовић, Љиљана Топалић-Тривуновић, Branka Topić, Александар Савић, Сњежана Матош и Сандра Стојковић
    Број5
    Страна од45
    Страна до49

    Opasnosti od mikološke i mikotoksikloške kontaminacije u pogonu za proizvodnju kolača

    ЧасописGlasnik hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske
    Година2009
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić, Radomir Radanović, Nikola Marjanović, Ljiljana Petrović, Natalija Džinić, Љиљана Топалић-Тривуновић, Сандра Стојковић и Ana Gajić
    Број1
    Страна од167
    Страна до173

    Ispitivanje kvaliteta vlašićkog (Travničkog) sira sa područja opštine Kotor Varoš

    ЧасописBiotechnology in Animal Husbandry
    Година2008
    АуториSandra Stojković, Ognjen Maćej, Сњежана Мандић, LJiljana Topalić-Trivunović, Nina Dobrijević и Ana Gajić
    Волумен24
    Страна од167
    Страна до176
    Веб адресаwww.istocar.bg.ac.yu

    Izvori mikološke i mikotoksikološke kontaminacije dimljenih suvomesnatih proizvoda

    ЧасописTehnologija mesa
    Година2007
    АуториSnježana Mandić, Radoslav Grujić, Љиљана Топалић-Тривуновић, Radenko Đurica и Sandra Stojković
    Волумен48
    Број3-4
    Страна од157
    Страна до162
    Веб адресаwww.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Značaj mikološke kontrole u pogonima za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa

    ЧасописTehnologija mesa
    Година2007
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić, Љиљана Топалић-Тривуновић, Radenko Đurica и Сандра Стојковић
    Волумен48
    Број3-4
    Страна од163
    Страна до167
    Веб адресаwww.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Hemijski sastav mesa dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss Wal.) iz ribnjaka Gornji Ribnik

    ЧасописTehnologija mesa, Beograd
    Година2004
    АуториNebojša Savić, Dragan Mikavica, Radoslav Grujić, Vaso Bojanić, Goran Vučić, Сњежана Мандић и Radenko Đurica
    Волумен45
    Број1-2
    Страна од45
    Страна до49
    Веб адресаwww.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Procenat zadovoljenja dnevnih potreba Se, Zn, Fe, Cu i Mg konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda

    ЧасописGlasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
    Година2003
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić и Goran Vučić
    Волумен44
    Страна од13
    Страна до29

    Određivanje sadržaja selena, olova, cinka i kadmijuma u mesu različitih riba

    ЧасописTehnologija mesa
    Година2000
    АуториDragan Mikavica, Славица Грујић, Snježana Mandić, Goran Vučić и Radenko Đurica
    Волумен41
    Број4-6
    Страна од155
    Страна до161
    Веб адресаwww.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Sadržaj kadmijuma, olova, cinka i selena u proizvodima od mesa na banjalučkom tržištu

    ЧасописTehnologija mesa
    Година2000
    АуториRadoslav Grujić, Сњежана Мандић и Radenko Đurica
    Волумен41
    Број4-6
    Страна од149
    Страна до154
    Веб адресаwww.inmesbgd.com/files/casopis.html

    Uticaj dodataka na reološki i organoleptički kvalitet bio-hljeba

    ЧасописGlasnik hemičara i tehnologa Republike Srpske
    Година1998
    АуториTodor Vasiljević, Radoslav Grujić и Сњежана Мандић
    Волумен40
    Број0354-7450
    Страна од61
    Страна до64

    Uticaj lokaliteta na hemijski sastav cvjetova zove (Sambucus nigra L.)

    ЧасописSavremena poljoprivreda
    Година1996
    АуториRadoslav Grujić, Сњежана Мандић, Radenko Đurica и Jasmin Komić
    Волумен50
    Број5-6
    Страна од65
    Страна до71
    Веб адресаpolj.uns.ac.rs/Srpski/izdavacdelat.html

Радови са скупова

    Fatty acid composition of kranjska sausage with casings treated with plant extracts (Prinus Spinosa L.)

    Научни скупXII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
    ПубликацијаProceedings of XII INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT
    Година2023
    АуториАна Велемир, Сњежана Мандић, Даница Савановић и Vanja Jokanović
    Страна од389
    Страна до395

    EFFECT OF THAWING METHODS ON THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF TURKEY MEAT

    Научни скупInternational Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    ПубликацијаProceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    Година2021
    АуториДаница Савановић, Сњежана Мандић, Горан Вучић, Ана Велемир, Jovo Savanović и Nemanja Tešanović
    Страна од1034
    Страна до1040
    Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/archive

    EFFECT OF INCORPORATION OF THE PLANT EXTRACTS IN NATURAL CASING ON CONTENT OF FATTY ACIDS IN FERMENTED SAUSAGES

    Научни скупXII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021"
    ПубликацијаProceedings of the XII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2021”
    Година2021
    АуториАна Велемир, Сњежана Мандић и Даница Савановић
    Страна од1026
    Страна до1033

    Effect of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride on the properties of acid-coagulated cheeses

    Научни скупXIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA
    ПубликацијаXIII CONFERENCE OF CHEMISTS, TECHNOLOGISTS AND ENVIRONMENTALISTS OF REPUBLIC OF SRPSKA, BOOK OF PROCEEDINGS
    Година2020
    АуториДаница Савановић, Dražena Strugalović, Ана Велемир, Сњежана Мандић и Jovo Savanović
    Страна од111
    Страна до121

    Influence of coagulation conditions on the content of fatty acids in acid-coagulated cheeses.

    Научни скупInternational Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
    ПубликацијаProceedings of the XI International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2020”
    Година2020
    АуториДаница Савановић, Ана Велемир, Сњежана Мандић, Nevena Ritan и Jovo Savanović
    Страна од100
    Страна до106
    Веб адресаhttp://agrosym.ues.rs.ba/agrosym/agrosym_2020/BOOK_OF_PROCEEDINGS_2020_FINAL.pdf

    Утицај смрзавања на квалитет прехрамбених производа.

    Научни скупV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry
    DOI10.7251/EEMSR1501565S
    ПубликацијаIn Proceedings of V International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, At Jahorina, 15-17.03.2017. Bosnia and Herzegovina
    Година2017
    АуториДаница Савановић, Radoslav Grujić, Сњежана Мандић и Jovo Savanović
    Страна од565
    Страна до582

    Technology, composition and quality of indigenous Banja Luka fresh cheese

    Научни скуп22nd International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry - Sarajevo 2011
    ПубликацијаProceedings, Sarajevo, Izmir, 2012.
    Година2011
    АуториСандра Стојковић, Сњежана Мандић, Marta Winiecka, Ана Велемир, Александар Савић, Љиљана Топалић-Тривуновић и Сњежана Матош
    Страна од373
    Страна до375

    Upravljanje rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji

    Научни скупMeđunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Tara
    ПубликацијаZbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 56.savetovanje industrije mesa, Meso i proizvodi od mesa-Bezbednost, kultura, razvoj, kvalitet života
    Година2011
    АуториСњежана Мандић, Sandra Stojković и Ana Velemir
    Страна од54
    Страна до55

    Polifosfati u proizvodima od mesa

    Научни скупIX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike srpske, Banja Luka
    ПубликацијаZbornik radova ,IX savjetovanje hemičarai tehnologa Republike Srpske, Banja Luka
    Година2010
    АуториSandra Stojković, Сњежана Мандић, Vladana Grabež, Ana Velemir и Goran Vučić
    Страна од326
    Страна до334

    Rasprostranjenost toksigenih plijesni u industriji mesa

    Научни скупPrvi međunarodni kongres"Ekologija, zdravlje, rad, sport"
    ПубликацијаZbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I-II
    Година2006
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić и Goran Vučić
    Страна од345
    Страна до348

    Uticaj gasovitog ozona na hemijski sastav sirovog mesa od goveda

    Научни скупPrvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport"
    ПубликацијаZbornik radova, Prvi međunarodni kongres "Ekologija, zdravlje, rad, sport", Banja Luka, I - II
    Година2006
    АуториGoran Vučić, Jesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić и Сњежана Мандић
    Страна од304
    Страна до311

    Analiza različitih jelovnika koje koriste aktivni sportisti

    Научни скупSavremene tehnologije i privredni razvoj, VI simpozijum
    DOI0352-6542
    ПубликацијаZbornik radova 14, VI simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj" Leskovac, oktobar 2005.
    Година2005
    АуториSandra Gogić, Radoslav Grujić и Сњежана Мандић
    Страна од159
    Страна до169
    Веб адресаZbornik radova sa VI Simpozijuma\index.htm

    Promjena boje i pH kod makrokonfekcioniranog mesa od govedine tretiranog ozonom

    Научни скупMeđunarodno 53. Savetovanje Industrije mesa, Vrnjačaka Banja
    ПубликацијаZbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 53. Savetovanje industrije mesa, Novi integralni pristup bezbednosti mesa i proizvoda od mesa, Vrnjačka Banja
    Година2005
    АуториJesus Maria Cantalejo, Radoslav Grujić, Сњежана Мандић и Goran Vučić
    Страна од43
    Страна до45

    Zinc from food and human health

    Научни скупThe 6th XENOBIOTIC METABOLISM AND TOXICITY WORKSHOP OF BALKAN COUNTRIES, Banja Luka
    ПубликацијаScripta Medica 1, The proceedings of the 6th Xenobiotic metabolism and toxicity workshop of Balkan Countries, 35
    Година2004
    АуториSandra Stojković, Сњежана Мандић, Radoslav Grujić, Snježana Pejčić и Đorđe Marjanović
    Страна од30
    Страна до31

    Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta

    Научни скупTreći kongres Farmaceuta Jugoslavije, Beograd
    ПубликацијаArhiv za farmaciju, Treći kongres farmaceuta Jugoslavije sa međunarodnim učešćem, Beograd, Novi horizonti u farmaciji, Apstrakt,4
    Година2002
    АуториRadenko Đurica, Radoslav Grujić, Сњежана Мандић и Goran Vučić
    Страна од738
    Страна до739

    Prosječno zadovoljenje dnevnih potreba sa mineralnim materijama stanovništva Republike Srske

    Научни скуп10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
    ПубликацијаIzvod radova, 10. Jugoslovenski kongres o ishrani, Beograd
    Година2002
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić и Radenko Đurica
    Страна од77
    Страна до78

    Kvalitet i održivost soka zove (Sambucus nigra)

    Научни скупII simpozijum "Savremene tehnologije i privredni razvoj"
    ПубликацијаZbornik radova 11, II simpozijum"Savremene tehnologije i privredni razvoj", Leskovac, 1998.
    Година1998
    АуториСњежана Мандић, Radoslav Grujić, Miloš Šolaja, Sandra Petković и Sandra Stojković
    Страна од21
    Страна до25

Остали радови

    Integrisani sistem upravljanja rizikom mikotoksina u prehrambenoj industriji

    Година2008
    АуториСњежана Мандић
    Страна од1
    Страна до157

    Sadržaj nekih mikroelemenata u prehrambenim proizvodima na području banjalučkog tržišta

    Година2002
    АуториСњежана Мандић
    Страна од1
    Страна до133

Књиге

    Одрживост и нутријенти меса

    ИздавачУниверзитет у Бањој Луци, Технолошки факултет, Бања Лука
    ISBN978-99938-54-80-7
    Година2019
    АуториСњежана Мандић
    Тип књигенаучна књига
    Број страна132

    Kontrola kvaliteta mesa i proizvoda od mesa

    ИздавачTehnološki fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
    ISBN978-99938-54-46-3
    Година2013
    АуториСњежана Мандић, Горан Вучић и Сандра Стојковић
    Тип књигепомоћни уџбеник
    Број страна74

Пројекти

„Физичко-хемијска својства, текстура и испарљиве компоненте традиционално произведеног овчијег сувог меса – пастрме“

У оквиру овoг пројекта пратио би се физичко-хемијски састав свјежег овчијег меса које потиче од различитих анатомских регија животиње: са бута, плећке и леђа, а које је намијењено за производњу аутохтоног сувомеснатог производа од овчијег меса...

Број пројекта1251129
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Сњежана Мандић
Пројектни тиммр Ана Велемир
проф. др Божо Важић
проф. др Горан Вучић
ФинансијерМинистарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво
Почетак реализације01.12.2014.
Завршетак пројекта01.12.2016.
Вриједност пројекта10900.0 БАМ

„Утицај додатка биљног екстракта на својства природног омотача и одрживост Домаће ферментисане кобасице“

Kвалитет ферментисаних кобасица као и промјене које настају током процеса ферментације, сушења и зрења не зависе само од оснпвних компонената надјева кобасице, већ и од дпдатака који утичу на процес преласка надјева у ферментисан ...

Број пројекта1251109
СтатусНеактиван
Тип пројектаНационални научноистраживачки
Организациона јединицаТехнолошки факултет
Руководилацпроф. др Сњежана Мандић
Пројектни тиммр Ана Велемир
проф. др Љиљана Топалић-Тривуновић
Александра Торбица
Јелена Томић
Јово Савановић
Невена Ритан
доц. мр Наташа Лакић - Каралић
проф. др Даница Савановић
ФинансијерМинистарство науке и технологије Републике Српске
Почетак реализације01.06.2019.
Завршетак пројекта01.06.2021.
Вриједност пројекта8960.0 БАМ